babytales.gr on Facebook
γάμος : εγκυμοσύνη, μένοντας έγκυος - Τα hot θέματα της αντισύλληψης

Τα hot θέματα της αντισύλληψης

Η βασική θερμοκρασία του σώματος

Ο συγχρονισμός είναι το παν! Tips για να εντοπίσετε σωστά την αλλαγή στη θερμοκρασία σας
WTemail it
Για να στείλεις το προεπιλεγμένο υλικό με email βάλε στο πεδίο ΠΡΟΣ όσες ηλεκτρονικές διευθύνσεις επιθυμείς, χωρίζοντάς τες με ένα κόμμα. Συμπλήρωσε το μήνυμά σου στο ανάλογο πεδίο και πάτα Send.
ΠΡΟΣ*
ΤΟ EMAIL ΣΟΥ*
ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΣΟΥ
ΠΡΟΕΠΙΣΚΟΠΙΣΗ
  

Η βασική θερμοκρασία σώματος είναι η θερμοκρασία που έχει το σώμα σας το πρωί πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι. Ένας εύκολος και ανέξοδος τρόπος για να δείτε αν έχετε ωορρηξία ή όχι είναι να καταγράφετε αυτή τη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του κύκλου σας. Επειδή οι διαταραχές της ωορρηξίας είναι πλέον μία από τις βασικές αιτίες της γυναικείας υπό-γονιμότητας, καταγράφοντας τη βασική θερμοκρασία του σώματος σας, θα βοηθήσει το γυναικολόγο σας να εντοπίσει και να θεραπεύσει τυχόν προβλήματα ωορρηξίας.
 
Βέβαια, αντίθετα με την κοινή γνώμη, το διάγραμμα της θερμοκρασίας δεν είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να δείτε αν είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για σεξουαλική επαφή. Οι μέρες που είσαστε πιο γόνιμη είναι οι μέρες πριν από την ωορρηξία και την ίδια ημέρα της ωορρηξίας. Η αλλαγή στη βασική θερμοκρασία του σώματος που σας δείχνει ότι έχετε ωορρηξία μπορεί να διαρκέσει 12 με 24 ώρες. Οπότε, η βασική θερμοκρασία του σώματος δεν προβλέπει πότε θα έχετε ωορρηξία αλλά σας δείχνει πότε πραγματικά έχετε. Εάν ο κύκλος σας είναι σταθερός, η καταγραφή της βασικής θερμοκρασίας μπορεί να σας δώσει μια καλή εικόνα για το πότε μέσα στον κύκλο σας έχετε ωορρηξία.
 
Πως γίνεται μετρώντας τη βασική θερμοκρασία σώματος να εντοπίσετε την ημέρα της ωορρηξίας;
Η φυσιολογική θερμοκρασία όταν δεν έχετε ωορρηξία είναι μεταξύ 35,5c και 37c. Αμέσως μετά την δημιουργία του ωαρίου η βασική θερμοκρασία σώματος αυξάνεται περίπου μισό βαθμό Κελσίου σε όλες σχεδόν τις γυναίκες. Η ορμόνη προγεστερόνη, που εκκρίνεται από την ωοθήκη μετά την ωορρηξία, θερμαίνει ακόμα περισσότερο τα πράγματα, καθώς προετοιμάζει το ενδομήτριο για μια πιθανή εγκυμοσύνη.
 

Η θερμοκρασία του σώματός σας θα παραμείνει περίπου μισό βαθμό υψηλότερη ακριβώς μέχρι πριν την έμμηνο ρύση, όπου και θα επιστρέψει στις φυσιολογικές τις τιμές. Αν μείνετε έγκυος, η θερμοκρασία σας θα παραμείνει ψηλότερη από το κανονικό κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Αν η θερμοκρασία σας δεν ακολουθεί αυτό το μοτίβο, καλό είναι να το αναφέρετε στο γυναικολόγο σας γιατί μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα ωορρηξίας.