babytales.gr on Facebook
γάμος : εγκυμοσύνη, έγκυος, δίαιτα της εγκυμοσύνης, διατροφή και εγκυμοσύνη - Η δίαιτα της εγκυμοσύνης

Η δίαιτα της εγκυμοσύνης

Τι να τρώτε όταν είστε έγκυος

Η ανάπτυξη του μωρού μέσα στην κοιλιά Sex και εγκυμοσύνη
WTemail it
Για να στείλεις το προεπιλεγμένο υλικό με email βάλε στο πεδίο ΠΡΟΣ όσες ηλεκτρονικές διευθύνσεις επιθυμείς, χωρίζοντάς τες με ένα κόμμα. Συμπλήρωσε το μήνυμά σου στο ανάλογο πεδίο και πάτα Send.
ΠΡΟΣ*
ΤΟ EMAIL ΣΟΥ*
ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΣΟΥ
ΠΡΟΕΠΙΣΚΟΠΙΣΗ
  
Τώρα πια τρώτε για δύο! Τι θα πρέπει να τρώτε; Διαβάστε τον παρακάτω οδηγό για τη δίαιτα της εγκυμοσύνης για να διασφαλίσετε τη βέλτιστη υγεία για εσάς και το μωρό σας.

Γιατί η σωστή διατροφή είναι σημαντική
Φυσικά γνωρίζετε πώς να μην τρώτε πρωινό ή να τρώτε junk food δεν είναι και η πιο σοφή επιλογή όταν είστε έγκυος. Νέες μελέτες έχουν αποδείξει πως τα προνόμια της σωστής διατροφής είναι τώρα πιο σημαντικά από ποτέ. Γυναίκες οι οποίες ακολουθούν μια διατροφή με υψηλή σε λιπαρά  είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν μωρά που θα έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος και μικρότερο συκώτι. Μια άλλη πρόσφατη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η λήψη προγεννητικών βιταμινών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γέννησης παιδιών με αυτισμό. Τα οφέλη από τη σωστή διατροφή είναι αναμφισβήτητα αλλά τι ακριβώς θα πρέπει να τρώτε;

Τι να τρώτε
Μια μέλλουσα μαμά θα πρέπει να καταναλώνει επιπλέον 300 θερμίδες την ημέρα. Και θα ήταν πολύ εύκολο και εύγευστο να ορμήξετε σε ένα τεράστιο μπολ με παγωτό αλλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν μπορεί να υποστηρίξει ιδιαίτερα τη σωστή ανάπτυξη του μωρού σας. Οι επιπλέον θερμίδες θα πρέπει να λαμβάνονται από πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα που υποστηρίζουν την ανάπτυξη του μωρού σας. Δεν υπάρχει μια τέλεια δίαιτα εγκυμοσύνης  αλλά ως επί το πλείστον, όσο τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και πρωτεΐνες θα δώσετε στο μωρό σας όλα όσα χρειάζεται.

Φολικό οξύ
Το φολικό οξύ είναι η σύνθετη μορφή του φυλλικού οξέος, μιας φυσικής βιταμίνης Β που βρέθηκε σε πολλά τρόφιμα. Οι ερευνητές συνιστούν οι γυναίκες να λαμβάνουν 600mgr φυλλικού  οξέος ημερησίως για να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρών γενετικών ανωμαλιών. Ο καλύτερος τρόπος για να λάβετε αυτό το ιχνοστοιχείο είναι μέσα από δημητριακά ολικής αλέσεως, τα εσπεριδοειδή, τα εμπλουτισμένα ζεστά και κρύα δημητριακά.

Πρωτεΐνες

Το μωρό σας εξαρτάται από τις πρωτεΐνες για να αναπτυχθεί. Γενικά συνιστώνται 71gr πρωτεΐνης την ημέρα και η λήψη αρκετής πρωτεΐνης είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο. Καλές πηγές πρωτεϊνών θεωρούνται τα άπαχα κρέατα, τα πουλερικά, τα ψάρια και οι φακές.

Ασβέστιο
Μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο, θα προσφέρει σε εσάς και στο μωρό σας γερά οστά και δόντια. Το ασβέστιο επίσης διατηρεί το μυϊκό, το κυκλοφορικό και το νευρικό σας σύστημα σε άριστη κατάσταση από την κορυφή ως τα νύχια. Οι διατροφολόγοι συνιστούν 1000mgr την ημέρα. Τα γαλακτοκομικά είναι η προτιμώμενη πηγή ασβεστίου, αλλά και ο σολομός, ένας χυμός πορτοκαλιού εμπλουτισμένος σε ασβέστιο και το σπανάκι είναι εξαιρετικές επιλογές.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D βοηθά στην οικοδόμηση των οστών και των δοντιών του μωρού σας. Ο σολομός είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης D, όπως επίσης και το γάλα, οι χυμοί, τα σπαράγγια και τα αυγά.

Σίδηρος
Πάρτε αρκετό σίδηρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας (27mgr την ημέρα) για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο προώρου τοκετού και του χαμηλού σωματικού βάρους γέννησης. Ο σίδηρος δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας για τη νέα σας μήτρα που υποδέχεται το μωρό σας αλλά η ανεπάρκεια σιδήρου κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να σας κάνει επιρρεπείς σε μολύνσεις και αισθήματα κόπωσης. Βρείτε σίδηρο σε δημητριακά ενισχυμένα με σίδηρο, στο κρέας, τα φασόλια και το σπανάκι. Ο σίδηρος που προέρχεται από φυτικές πηγές δεν απορροφάται τόσο εύκολα από τον οργανισμό- ενισχύστε τη δίαιτά σας συνδυάζοντας τροφές πλούσιες σε σίδηρο με αυτές πλούσιες σε βιταμίνη C.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΠIΣΩ ΣΤΟ "1o Τρίμηνο"
3ο Τρίμηνο  Το δεύτερο μωρό στην οικογένεια
Είμαι νονός-ά  Το μυστήριο της βάπτισης
Μπορώ και μόνο μου!  Το νερό της ζωής