babytales.gr on Facebook
γάμος : απογαλακτισμός, θηλασμός, πλεονεκτήματα θηλασμού, μωρό θηλασμός, γέννα - Η ώρα του απογαλακτισμού

Η ώρα του απογαλακτισμού

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή;

Διασκεδάστε το μωρό σας
WTemail it
Για να στείλεις το προεπιλεγμένο υλικό με email βάλε στο πεδίο ΠΡΟΣ όσες ηλεκτρονικές διευθύνσεις επιθυμείς, χωρίζοντάς τες με ένα κόμμα. Συμπλήρωσε το μήνυμά σου στο ανάλογο πεδίο και πάτα Send.
ΠΡΟΣ*
ΤΟ EMAIL ΣΟΥ*
ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΣΟΥ
ΠΡΟΕΠΙΣΚΟΠΙΣΗ
  

Μπορεί το μητρικό γάλα να θεωρείται πλήρης τροφή αλλά,καθώς μεγαλώνει το βρέφος,δεν αρκεί για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες και τις ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά. Αναπόφευκτα η ώρα του απογαλακτισμού κάποια στιγμή έρχεται,ενώ παράληλλα συνεχίζεται ο θηλασμός ή η χορήγηση γάλακτος.Η κατάληλλη περίοδος για την εισαγωγή ημιστερεών τροφίμων έχει γίνει αντικείμενο διχασμού μεταξύ των “ειδικών”.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η καλύτερη ηλικία είναι κατά  τον 4ο μήνα ενώ άλλοι θεωρούν ιδανική περίοδο τον 6ο μήνα. Η αλήθεια είναι ότι,σε ηλικία 6 μηνών,είναι πολύ πιο εύκολο για ένα βρέφος να καταναλώνει τροφές όπως κρέμες,πουρέ και πολτοποιημένα φαγητά,γιατί έχει καλύτερο έλεγχο της γλώσσας του,αρχίζει να βγάζει τα πρώτα δόντια,το πεπτικό του σύστημα είναι πιο ώριμο,ενώ διασκεδάζει  με το να βάζει πράγματα στο στόμα του και να δοκιμάζει καινούργιες γεύσεις.

Αν η εισαγωγή τέτοιου είδους τροφών γίνει πολύ νωρίς(πριν τον 6ο μήνα),οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη του βρέφους μπορεί να είναι αρνητικές.Κι αυτό γιατί,καθώς οι τροφές αρχίζουν να αντικαθιστούν το μητρικό γάλα,το βρέφος θηλάζει λιγότερο,η μητέρα παράγει λιγότερο γάλα,με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι διατροφικές του ανάγκες και να μην προστατεύεται σε επαρκή βαθμό από τους αντιλοιμογόνους παράγοντες του μητρικού γάλακτος.

Από την άλλη πλευρά,αν ο απογαλακτισμός αρχίσει μετά τον 6ο μήνα,είναι εξίσου επιβλαβές γιατί το βρέφος,από τη στιγμή που δε λαμβάνει την επιπλέον τροφή για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες,αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς-ή σταματάει να αναπτύσσεται-με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος υποσιτισμού και ανεπάρκειας μικροθρεπτικών συστατικών




Μπαστούνης
  Αντώνης-Διαιτολόγος
Υπεύθυνος
Weight free A
γίας Παρασκευής
www.weightfree.gr