babytales.gr on Facebook
γάμος : μωρό, παιδί, χριστούγεννα και παιδί, η αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη, πότε να πείτε την αλήθεια, Χριστούγεννα+ - Μαμά υπάρχει ο Άη Βασίλης;

Μαμά υπάρχει ο Άη Βασίλης;

Αλήθειες και ψέμματα!

Γιατί τα παιδιά βιάζονται να μεγαλώσουν;
WTemail it
Για να στείλεις το προεπιλεγμένο υλικό με email βάλε στο πεδίο ΠΡΟΣ όσες ηλεκτρονικές διευθύνσεις επιθυμείς, χωρίζοντάς τες με ένα κόμμα. Συμπλήρωσε το μήνυμά σου στο ανάλογο πεδίο και πάτα Send.
ΠΡΟΣ*
ΤΟ EMAIL ΣΟΥ*
ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΣΟΥ
ΠΡΟΕΠΙΣΚΟΠΙΣΗ
  
Κάθε χρόνο όλα τα παιδάκια του κόσμου περιμένουν με αγωνία τα δώρα που θα τους φέρει ο Άγιος Βασίλης, με την προϋπόθεση βέβαια πως όλη τη χρονιά ήταν καλά παιδιά! Μπορεί ο Άγιος Βασίλης να είναι ένα πλάσμα της φαντασίας ή απλά ένα εμπορικό κατασκεύασμα που ευνοεί την αύξηση της κατανάλωσης κατά την περίοδο των εορτών, παρόλα αυτά δεν παύει να ξυπνάει συναισθήματα αγνότητας και αθωότητας που συνοδεύουν τα παιδικά μας χρόνια. Έτσι θα πρέπει να συνοδεύει και τα παιδάκια σας! Μέχρι ποιά ηλικία όμως; Πότε τα παιδιά αρχίζουν αναρωτιούνται για την ύπαρξη του ασπρομάλλη παππούλη με την κόκκινη στολή που πετάει με το έλκηθρο του και μοιράζει δώρα σε όλα τα παιδιά του κόσμου; Γιατί αναπόφευκτα έρχεται εκείνη η μέρα που το παιδάκι σας θα σας κοιτάξει στα μάτια και θα σας ρωτήσει "Μαμά υπάρχει ο Άγιος Βασίλης; Γιατί η φίλη μου η Μαρία μου είπε πως δεν υπάρχει"!

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι γονείς που αναρωτιούνται εάν είναι καλό για τα παιδάκια τους να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη. Φοβούνται ότι με την αποκάλυψη της αλήθειας μπορεί να απογοητευθούν, να θυμώσουν ή ακόμα θεωρούν πως με αυτό τον τρόπο τα ενθαρρύνουν στο ότι κάποια ψέματα είναι αποδεκτά! Ωστόσο, η διατήρηση του Άγιου Βασίλη βοηθά στην ανάπτυξη της φαντασίας των παιδιών καθώς και της δημιουργικότητάς τους.

Πότε να αποκαλύψετε την αλήθεια

Το μόνο σίγουρο είναι πως όταν το παιδάκι σας είναι έτοιμο να ακούσει την αλήθεια θα σας δώσει σημάδια! Πότε εμφανίζονται αυτά τα σημάδια; Πριν την προσχολική ηλικία, πριν την ηλικία των 6 δηλαδή, η σκέψη των παιδιών είναι ακόμα μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, μεταξύ μαγείας και αλήθειας. Δεν είναι εύκολο για αυτά να ξεκαθαρίσουν τη λεπτή γραμμή μεταξύ φανταστικού και αληθινού κόσμου! Τα πιο μικρά παιδάκι, αυτά δηλαδή κοντά στην ηλικία των 2,5 ετών πιστεύουν πως οτιδήποτε φαίνεται αληθινό μπορεί και να είναι! Μην ξαφνιαστείτε λοιπόν αν το παιδάκι σας φοβάται πως κάτω από το κρεβάτι του υπάρχει ένας δράκος ή ψάχνει στο πάρκο να βρει το μαγεμένο στρουμφοχωριό, ή περιμένει τον Άγιο Βασίλη να περάσει μέσα από την καμινάδα!

Μετά την ηλικία των έξι η λογική των παιδιών γίνεται ολοένα και πιο τετράγωνη. Αρχίζουν από μόνα τους να έχουν λογικές απορίες για τον Άη Βασίλη, όπως για παράδειγμα, "πότε προλαβαίνει να μοιράσει όλα τα δώρα μέσα σε μια νύχτα;" ή "γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί Άη Βασίληδες;", "πως θα έρθει ο Άγιος Βασίλης αφού εμείς δεν έχουμε τζάκι" ή ακόμα "γιατί δεν μου έφερε το άλογο που ζήτησα πέρσυ;". Όλες αυτές οι απορίες αρχίζουν να τα γεμίζουν με αμφιβολίες και τότε είναι η στιγμή που το μεγαλύτερο αδερφάκι , ένα μεγαλύτερο ξαδερφάκι ή κάποιο παιδάκι στο σχολείο θα ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά γεμίζοντας το παιδάκι σας με ακόμα περισσότερες αμφιβολίες!

Στην ηλικία λοιπόν περίπου των 7 ετών θα ανακαλύψει την πραγματικότητα! Εκείνη είναι η περίοδος που θα σας ρωτήσει αν όντως υπάρχει ή όχι ο άγιος Βασίλης. αυτό που πρέπει εσείς να κάνετε είναι να του απαντήσετε με κάθε ειλικρίνεια χωρίς ωστόσο να χρησιμοποιήσετε κοφτές και απότομες εκφράσεις όπως "ΟΧΙ, δεν υπάρχει"! Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να του ανταποδώσετε την ερώτηση λέγοντάς του "Εσύ τι πιστεύεις; Υπάρχει ή όχι;", περιμένοντας τις δικές του εξηγήσεις και έτσι μπορείτε να το καθοδηγήσετε προς την αλήθεια!