babytales.gr on Facebook
γάμος : παιδί, γονείς, γιατί βιάζονται να μεγαλώσουν, παιδί και παιχνίδι, παίζω με το παιδί μου, παιδί και σχολείο - Γιατί τα παιδιά βιάζονται να μεγαλώσουν;

Γιατί τα παιδιά βιάζονται να μεγαλώσουν;

Αφήστε τα παιδιά να παίξουν!

Πρώτη φορά στον οδοντίατρο Μαμά υπάρχει ο Άη Βασίλης;
WTemail it
Για να στείλεις το προεπιλεγμένο υλικό με email βάλε στο πεδίο ΠΡΟΣ όσες ηλεκτρονικές διευθύνσεις επιθυμείς, χωρίζοντάς τες με ένα κόμμα. Συμπλήρωσε το μήνυμά σου στο ανάλογο πεδίο και πάτα Send.
ΠΡΟΣ*
ΤΟ EMAIL ΣΟΥ*
ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΣΟΥ
ΠΡΟΕΠΙΣΚΟΠΙΣΗ
  
Είναι φανερό πως στις μέρες μας τα παιδάκια μοιάζουν αν προσπαθούν από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωή τους να ωριμάσουν πρόωρα! Οποιοδήποτε στάδιο της ανάπτυξης κατακτηθεί νωρίτερα από το παιδί αποτελεί απόδειξη ευφυΐας από τους γονείς και ικανοποίηση από το παιδί.

Όλα κινούνται γρήγορα
Ένας σημαντικός λόγος, ίσως και ο σημαντικότερος, που τα παιδιά βιάζονται να μεγαλώσουν είναι η αυτοματοποίηση και η τεχνολογία που χαρακτηρίζει τη σημερινή εποχή. Η τεχνολογία αναπόφευκτα κάνει τα πάντα να κινούνται σε πολύ γρηγορότερους ρυθμούς. Οι ρυθμοί της ζωής μας κινούνται ακόμα πιο γοργά, με αποτέλεσμα ο ελεύθερος χρόνος μας να μειώνεται ολοένα και περισσότερο! Η καθημερινότητά μας παρέχει όλο και λιγότερο χρόνο για χαρά και ικανοποίηση, κι έτσι οδηγούμαστε σε πολλές ματαιώσεις, όπως είναι και η παιδικότητα της παιδικής ηλικίας.

Μίμοι από κούνια

Μην ξεχνάτε ότι τα παιδάκια, κυρίως αυτά της προσχολικής ηλικίας είναι μίμοι των αντικειμένων που περιβάλλουν τη ζωή των ενηλίκων (όπως για παράδειγμα μικρογραφίες μαγειρικών σκευών ή των οχημάτων των ενηλίκων) αλλά και των ίδιων των ενηλίκων. Βρίσκονται σε μια ηλικία που απορροφούν τα πάντα σαν σφουγγάρια και θέλουν να μοιάσουν σε οτιδήποτε βρίσκεται γύρω τους. Δελεάζονται και μαγεύονται από την ξυριστική μηχανή του μπαμπά ή τα τακούνια της μαμάς και αυτό που προσπαθούν είναι να γίνουν ίδιοι με αυτούς.

Μαθητές..Οι πιο σκληρά εργαζόμενοι
Πολλά από τα παιδιά, πριν καν την εισαγωγή τους στο δημοτικό, γνωρίζουν ήδη γραφή και ανάγνωση. Και πριν ακόμα ολοκληρωθεί η εκπαίδευση του Δημοτικού σχολείου καταλήγουν να "εργάζονται" περισσότερες ώρες και από τους γονείς τους. Σχολείο, αθλήματα, ξένες γλώσσες, μουσικά όργανα κ.α. κλείνοντας μια κουραστική μέρα με μελέτη για την επόμενη μέρα του σχολείου. Χάνεται ο ελεύθερος χρόνος, όπου μπορούν να παίξουν, να χαρούν και να διασκεδάσουν . Μην υπερφορτώνετε τα παιδιά σας με πολλές έγνοιες και αφήστε τα να απολαύσουν την αθώα παιδική τους ηλικία..δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία! Σίγουρα έχετε ακούσει παιδάκια να παραπονιούνται ότι θέλουν να μεγαλώσουν για να τελειώσουν το σχολείο και να μην κουράζονται τόσο!

Η ψευδαίσθηση της ενήλικης ζωής

Σημασία έχει πως κι εμείς όταν ήμασταν παιδιά βιαζόμασταν να μεγαλώσουμε, τα αγόρια να αρχίσουν να ξυρίζονται, τα κορίτσια να βάφονται, να φοράνε ψηλοτάκουνα παπούτσια και γενικότερα να κάνουν ότι θέλουν! Υπάρχει μια ψευδαίσθηση μέσα σε όλη αυτή την ανυπομονησία! Πως μεγαλώνοντας δεν θα έχουν έννοιες (όπως το διάβασμα) και θα είναι ελεύθεροι να συμπεριφέρονται όπως θέλουν και να κάνουν μόνοι τους τις επιλογές τους!



Το βασικό που μπορείτε εσείς να κάνετε για να προστατεύσετε αυτή την υπέροχη παιδική ηλικία είναι να τους δίνεται χώρο και χρόνο να παίζουν και να χαίρονται μέσα στην καθημερινότητά τους και κυρίως προσπαθήστε να μην τους δημιουργήσετε το σύνδρομο του "καλού παιδιού"! Καλό παιδί δεν είναι αυτό που θα φέρνει πάντα άριστα από το σχολείο, αλλά εκείνο που ξέρει να αγαπά, να εκτιμά και να σέβεται! Μην το ξεχνάτε αυτό! Αφήστε τα,με μέτρο πάντα, να απολαύσουν την παιδικότητά τους και αν είναι τυχερά να την κουβαλάνε πάντα μέσα τους!






Pablo Picasso
τιτλος"Κάθε παιδί είναι ένας καλλιτέχνης. Το πρόβλημα είναι να παραμένεις καλλιτέχνης, όταν μεγαλώσεις!"