babytales.gr on Facebook
γάμος : γέννηση μωρού, πρώτες 24 ώρες, νεογέννητο - Το πρώτο 24ώρο του μωρού σας

Το πρώτο 24ώρο του μωρού σας

Ενημερώθείτε για να μην αγχωθείτε..

Τι φαγητά πρέπει να αποφεύγω όταν θηλάζω? Υπερβολικό κλάμα
WTemail it
Για να στείλεις το προεπιλεγμένο υλικό με email βάλε στο πεδίο ΠΡΟΣ όσες ηλεκτρονικές διευθύνσεις επιθυμείς, χωρίζοντάς τες με ένα κόμμα. Συμπλήρωσε το μήνυμά σου στο ανάλογο πεδίο και πάτα Send.
ΠΡΟΣ*
ΤΟ EMAIL ΣΟΥ*
ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΣΟΥ
ΠΡΟΕΠΙΣΚΟΠΙΣΗ
  
Φωτογράφιση | Magdalene Kourti


Η πρώτη μέρα με το μωράκι σας είναι σίγουρα μια μέρα ιδιαίτερα χαρούμενη και γεμάτη καινούρια συναισθήματα. Αν είστε προετοιμασμένη για το τι πρόκειται να συμβεί τις 24 πρώτες ώρες θα είστε λιγότερο αγχωμένη.

Τα πρώτα 5 λεπτά
Με το που το μωράκι σας έρθει στον κόσμο ο γιατρός θα καθαρίσει τόσο τη μυτούλα του όσο και το στοματάκι του από βλεννες και το αμνιακό υγρό για να το βοηθήσει να αναπνεύσει. Στη συνέχεια θα κόψει τον ομφάλιο λώρο και θα τον δέσει. Στη συνέχεια θα μετρήσουν φυσικές ενδείξεις, όπως είναι ο χτύπος της καρδιάς, το χρώμα και τα αντανακλαστικά, η αναπνοή και ο μυϊκός τόνος. όλες αυτές οι μετρήσεις θα δώσουν ένα σκορ (σκορ Apgar) από 0-10. Σκορ από 7 και πάνω θεωρείται φυσιολογικό Μην ανησυχήσετε όμως αν το μωράκι σας βαθμολογηθεί κάτω από το 7. η αιτία θα εντοπιστεί αμέσως και θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς η πλειοψηφία των μωρών που βαθμολογούνται με χαμηλό σκορ εξελίσσονται σε απόλυτα φυσιολογικά μωρά. Όσο θα αφαιρείται ο πλακούντας από εσας, η μαία θα καθαρίσει το μωράκι σας, θα μετρηθεί το βάρος και το ύψος του και θα το τυλίξουν σε μια ζεστή κουβερτούλα μέχρι να μπορέσει να διατηρήσει τη φυσιολογική του θερμοκρασία από μόνο του. Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά μέχρι λίγες ώρες.

1η ώρα
Ενώ εσείς θα βρίσκεστε ακόμα στην αίθουσα τοκετών, τα ματάκια του μωρού σας θα καθαριστούν με αντιβιοτικό ορό για να αποφευχθούν τυχών μολύνσεις. Θα του κάνουν μια ένεση βιταμίνης Κ για να αποτραπούν οι θρομβώσεις. Σε περίπτωση που έχετε αποφασίσει να θηλάσετε ο γιατρός θα σας προτρέψει μέσα σε αυτή την ώρα να κάνετε την πρώτη σας προσπάθεια. Αν όμως το μωράκι σας πρέπει να μπει σε θερμοκοιτίδα τότε η διαδικασία του θηλασμού θα πρέπει να αναβληθεί.

2η με 3η ώρα
Είναι η στιγμή που ο παιδίατρος θα εξετάσει πόσο εύκολα προσαρμόζεται το μωράκι σας στην νεογέννητη ζωή του. Θα ελεγχθεί ο καρδιακός του παλμός, η κοιλίτσα του, τα γεννητικά του όργανα καθώς και θα επιβεβαιωθεί πως έχει 10 δαχτυλάκια τόσο στα χέρια του όσο και στα ποδαράκια του. Αν το μικρό σας είναι πρόωρο τότε θα μπει σε θερμοκοιτίδα όπου για τις πρώτες 2 ώρες κάθε 30 λεπτά θα ελέγχονται οι ζωτικές του λειτουργίες. Αργότερα θα εξετάζεται κάθε 5-6 ώρες. Εσείς φυσικά θα μπορείτε να το επισκέπτεστε κανονικά.

4η με 22η ώρα
Εάν η απόφασή σας είναι να θηλάσετε το μωρό σας, τότε θα το κάνετε κάθε 2-3 ώρες. Η μαία θα σας επισκέπτεται τακτικά για να βεβαιωθεί πως όλα πάνε καλά ή να σας βοηθήσει σε περίπτωση που δεν τα καταφέρνετε. Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια και συμβουλές. Αυτός είναι και ο λόγος που οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται στο πλευρό σας αυτές τις ώρες.

23η με 24η ώρα
Αυτή την ώρα το μωράκι σας θα εξεταστεί πλήρως από τον παιδίατρο για να αξιολογήσει πιθανές μολύνσεις, τυχόν ανωμαλίες και θα επιβεβαιώσει ότι το μωρό σας αναπνέει και τρέφεται σωστά. Επιπλέον θα εξεταστεί για ίκτερο, μια περίπτωση όπου το χρώμα του μωρού σας είναι λίγο πιο κίτρινο λόγω της αύξησης της συγκέντρωσης χολερυθρίνης στους ιστούς. Σε περίπτωση που το μωράκι σας διαγνωστεί με ίκτερο θα εκτεθεί σε ειδικές λάμπες φθορίου που βοηθούν στη διάσπαση της χολυρεθρίνης. Ο θηλασμός ενθαρρύνεται σε τέτοιες περιπτώσεις καθώς το μητρικό γάλα βοηθάει στην αποβολή αυτής της ουσίας.




Ώρα για εξιτήριο
        Αν γεννήσετε φυσιολογικά       θα πάρετε εξιτήριο μετά από 2-3    μέρες, ενώ αν κάνετε καισαρική     μετά απο 4-5 μέρες!