babytales.gr on Facebook
γάμος : βάπτιση, έθιμα βάπτισης, ευχή της ονοματοδοσίας - Το έθιμο της ονοματοδοσίας

Το έθιμο της ονοματοδοσίας

και τι σημαίνει

Η ευχή του Μισοσαραντισμού Οι ευχές του Σαραντισμού
WTemail it
Για να στείλεις το προεπιλεγμένο υλικό με email βάλε στο πεδίο ΠΡΟΣ όσες ηλεκτρονικές διευθύνσεις επιθυμείς, χωρίζοντάς τες με ένα κόμμα. Συμπλήρωσε το μήνυμά σου στο ανάλογο πεδίο και πάτα Send.
ΠΡΟΣ*
ΤΟ EMAIL ΣΟΥ*
ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΣΟΥ
ΠΡΟΕΠΙΣΚΟΠΙΣΗ
  
Φωτογράφιση Βάπτισης | Studio Phosart

Σύμφωνα με τη θρησκεία και την Εκκλησία υπάρχουν τρεις πρώτες προβαπτισματικές ευχές, αλλά μόνο η ευχή της όγδοης ημέρας, γνωστή και ως ευχή της ονοματοδοσίας, είναι αρχαία στη ζωή της Εκκλησίας και πράγματι «προβαπτισματική», με την ακριβή έννοια του όρου. Πρόκειται για μια σύντομη ευχή που συνόδευε τη, δια των χειρών του Ιερέα, «σφράγιση» του βρέφους δια του σημείου του τιμίου Σταυρού και ακόμη την εγγραφή του χριστιανού στους υποψηφίους χριστιανούς, δηλ. στους Κατηχουμένους, με το όνομά του.

Οι γονείς μόλις το μωρό έκλεινε την όγδοη ημέρα της ζωής του έπρεπε να το πάνε στην εκκλησία ώστε να πάρει την ευχή της ονοματοδοσίας. Φυσικά αυτό προϋποθέτει πως η απόφαση για το όνομα του μωρού έχει παρθεί αρκετά νωρίς. Η ευχή αυτή έχει να μας διδάξει ότι άλλο είναι η ονοματοδοσία (γινόταν την όγδοη ημέρα από τη γέννηση του παιδιού) και άλλο το βάπτισμα.

Το παιδί πια από την όγδοη ημέρα της ζωής του, κατά μίμηση της ονοματοδοσίας του Κυρίου, έφερε το όνομά του και με αυτό βαπτίζεται αργότερα. Με το όνομα αυτό κοινωνεί, αλλά μετέχει και των άλλων μυστηρίων της Εκκλησία μας.

Όταν επικράτησε ο νηπιοβαπτισμός, η ευχή έχασε το αρχικό της νόημα. Σήμερα η ευχή αυτή της ονοματοδοσίας σπάνια διαβάζεται!

Υπάρχουν Ιερείς που την διαβάζουν πριν από το μυστήριο του Βαπτίσματος, εκφωνώντας και επίσημα το όνομα του νέου χριστιανού. Κάποιοι άλλοι που την διαβάζουν πριν από τις ευχές του Σαραντισμού, εφόσον βέβαια είναι παρόντες και οι δύο γονείς, οι οποίοι αποδέχονται την πρόταση του Ιερέα και συμφωνούν για το όνομα.