babytales.gr on Facebook
γάμος : ζώδια, άστρα και μωρά, άστρα και νεογέννητα, καλοί τρόποι, μωρά και savoir vivre - Παιδί και καλοί τρόποι

Παιδί και καλοί τρόποι

Το savoir vivre του μωρού σας

Δημιουργική Απασχόληση
WTemail it
Για να στείλεις το προεπιλεγμένο υλικό με email βάλε στο πεδίο ΠΡΟΣ όσες ηλεκτρονικές διευθύνσεις επιθυμείς, χωρίζοντάς τες με ένα κόμμα. Συμπλήρωσε το μήνυμά σου στο ανάλογο πεδίο και πάτα Send.
ΠΡΟΣ*
ΤΟ EMAIL ΣΟΥ*
ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΣΟΥ
ΠΡΟΕΠΙΣΚΟΠΙΣΗ
  
Ανεξάρτητα από τις παιδαγωγικές μεθόδους που κάθε γονιός επιλέγει για το παιδί του η εκμάθηση των καλών τρόπων είναι ένας τομέας που χρειάζεται συστηματική δουλειά, σταθερότητα, αλλά και πολλές φορές μεγάλη υπομονή, μέχρι το μικρό αγγελούδι να καταλάβει ότι δεν πρέπει να σκουπίζει τις σοκολάτες στο μανίκι του και να μην αρπάζει τα παιχνίδια από τα άλλα παιδάκια. Το ζώδιό του μπορεί να μας υποδείξει την κατάλληλη προσέγγιση ώστε να μην σπαταλάμε την ενέργειά μας προς τη λάθος κατεύθυνση.

krios Κριός
Ίσως το παιδί που θα χρειαστεί εκτεταμένο χρόνο για να καταφέρει να αντιληφθεί την αξία των καλών τρόπων και να πειθαρχήσει σε μία σταθερή συμπεριφορά. Βασική αιτία είναι η ανυπομονησία κι ο παρορμητισμός του, με αποτέλεσμα να «ξεχνά» τι έχει υποσχεθεί να κάνει. Στην περίπτωσή του οι γονείς θα πρέπει να είναι επίσης εξαιρετικά υπομονετικοί αλλά και συστηματικοί στους δικούς τους καλούς τρόπους. Μπορεί να χρειαστεί επίσης να αποβάλλουν και δικές τους βιαστικές συνήθειες, τις οποίες το παιδί θα μιμηθεί εύκολα γιατί ταιριάζουν με τη φύση του.



tauros Ταύρος
Το παιδί-Ταύρος πειθαρχεί σχετικά εύκολα στους καλούς τρόπους, μιας και η σταθερότητα είναι βασικό στοιχείο της ιδιοσυγκρασίας του. Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να προκύπτει είναι με το φαγητό, το οποίο θα θέλει εδώ και τώρα, και μπορεί επίσης να αρνείται να το μοιραστεί με τα αδέλφια ή τους φίλους του. Ένα άλλο θέμα μπορεί να σχετίζεται με το θυμό του. Βοηθάει εάν οι γονείς δεν ξεχνούν να ανταμείβουν την καλή του συμπεριφορά και να απομονώνουν την μη-αποδεκτή.





didumoiΔίδυμοι
Το στοιχείο της συμπεριφοράς του που μπορεί να απαιτήσει λίγη περισσότερη προσοχή είναι η φλυαρία και η αδιακρισία του, ιδιότητες που προέρχονται από την ακόρεστη ανάγκη του να μάθει όσο το δυνατόν πιο πολλά. Αντί οι γονείς να προσπαθούν να αποφύγουν τις απαντήσεις, θα πρέπει να του τις παρέχουν σύντομα και συγκεκριμένα, ενώ δε θα πρέπει ποτέ να βαριούνται να του εξηγούν με λογικά επιχειρήματα γιατί οι ερωτήσεις του μπορεί να προσβάλλουν ή να φέρουν τους άλλους σε δύσκολη θέση.



karkinosΚαρκίνος
Η γκρίνια και η κυκλοθυμία είναι δύο παράγοντες που μπορεί να δυσχεραίνουν την υιοθέτηση σταθερών καλών τρόπων από το παιδί σας. Πολλοί γονείς κάνουν το λάθος να προσπαθούν να εξαλείψουν τη γκρίνια με υποσχέσεις της στιγμής, που όμως καταστρέφουν το υγιές υπόστρωμα μιας καλής συμπεριφοράς ανεξαρτήτως της συναισθηματικής κατάστασης. Οι γονείς θα πρέπει με ζεστασιά και στοργή να δώσουν στο παιδί να καταλάβει ότι οι καλοί τρόποι είναι σαν το πλύσιμο των δοντιών: δεν τους παραλείπουμε ποτέ!




leonΛέων
Άπαξ και το μικρό Λιοντάρι καταλάβει ότι οι καλοί τρόποι τού κερδίζουν πόντους στην κοινωνική του αναγνώριση όχι μόνο θα τους υιοθετήσει, αλλά θα τους επιβάλλει και στους άλλους! Ο γονιός δεν θα έχει να αντιμετωπίσει ιδιαίτερο πρόβλημα, διότι ο Λέων είναι σταθερός και γαλαντόμος από τη φύση του. Ίσως χρειαστεί μια συγκράτηση σε μια τάση επιδειξιομανίας, που όμως εύκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί εάν οι γονείς δώσουν έμφαση στην αξία της ταπεινότητας.




parthenosΠαρθένος
Θα μάθει καλούς τρόπους σε χρόνο dt και θα τους τηρεί απαρέγκλιτα σε όλη του τη ζωή! Το μόνο θέμα που μπορεί να προκύψει με το παιδί-Παρθένο είναι η μανία του με την καθαριότητα την οποία, εάν οι γονείς δεν την πάρουν στα σοβαρά και κοιτούν μόνο να την επιβραβεύουν, μπορεί να κάνει το παιδί υποχόνδριο και καταναγκαστικό. Προσοχή θέλει επίσης και η τελειομανία του, όπως κι η κριτική που έχει την τάση να ασκεί στην … έλλειψη καλών τρόπων!



zygosΖυγός
Το πρώτο savoir-vivre θα πρέπει να επινοήθηκε σίγουρα από κάποιον Ζυγό! Το παιδί σας έχει έμφυτη φινέτσα και λεπτότητα στους τρόπους, οπότε το να ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο θα του είναι παιχνίδι. Αν διατρέχει κάποιο κίνδυνο, αυτός έχει να κάνει με την υπερβολική προσκόλληση στους καλούς τρόπους, σε σημείο που πολλές φορές να εστιάζει στο ‘περιτύλιγμα’ μιας πράξης και όχι στην ουσία της.




skorpiosΣκορπιός
Ένα πιθανό πρόβλημα με τον μικρό Σκορπιό είναι η υιοθέτηση των καλών τρόπων ανάλογα με τις προσωπικές του προτιμήσεις: αν συμπαθεί και ‘εγκρίνει’ τον παραλήπτη τους θα τους ακολουθήσει πιστά, αν πάλι έχει αρνητικά συναισθήματα απέναντι στους άλλους μπορεί να προβεί σε ακραίες και προκλητικές συμπεριφορές. Η δυσκολία στους γονείς θα είναι να το πείσουν για τη διαχρονικότητα των τρόπων αυτών. Ωστόσο η τιμωρία στην περίπτωσή του ούτε καν τίθεται υπό συζήτηση, γιατί θα σας την κρατάει ‘μανιάτικο’ για πολύ-πολύ καιρό.




toskotisΤοξότης
Εδώ μάλλον θα χρειαστεί αρκετή δουλίτσα, για το λόγο ότι το Τοξοτάκι παρασύρεται εύκολα από τις απολαύσεις του παιχνιδιού, με αποτέλεσμα οι καλοί τρόποι να μπαίνουν με ευκολία στην άκρη! Επίσης, μπορεί να είναι ζωηρό και επιπόλαιο, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να θεμελιώσει μια σταθερή συμπεριφορά. Το συγκεκριμένο παιδί μπορεί να βοηθήσει αρκετά η αφήγηση ιστοριών-παραμυθιών με κάποιο ηθικό αλλά ταυτόχρονα ουσιαστικό δίδαγμα, τις οποίες λατρεύει να ακούει και να διηγείται με τη σειρά του στους άλλους!




aigokerosΑιγόκερος
Ως ‘επαγγελματίας του πρέπει’, το παιδί-Αιγόκερως κινδυνεύει να πιστέψει ότι δεν υπάρχει αληθινή ζωή έξω από ένα καθιερωμένο πλαίσιο συμπεριφοράς! Πιο αυστηρό κι από τον ίδιο του το γονιό, έχει από πολύ νωρίς την ωριμότητα να καταλαβαίνει τις συνέπειες των πράξεών του, και γι’ αυτό θα συμμορφωθεί εύκολα με τους κανόνες, αρκεί αυτοί να είναι σταθεροί και απαρέγκλιτοι. 




ydroxoosΥδροχόος
Καλοί τρόποι; Τι είναι αυτό, τρώγεται; Έτσι μπορεί να σας ρωτήσει ο λιλιπούτειος Υδροχόος, μόνο και μόνο για να τσεκάρει την αντίδρασή σας. Εσείς από τη μεριά σας μην πτοηθείτε. Εξηγείστε του ότι οι καλοί τρόποι είναι μέρος ενός κοινωνικού συμβολαίου απαραίτητοι για την κοινωνική αρμονία κι εξέλιξη. Το γεγονός ότι δεν του πάτε κόντρα αλλά και η αναφορά σας στο κοινωνικό σύνολο (ναι, από πολύ μικρή ακόμα ηλικία!) είναι τα εργαλεία που μπορούν να σας βοηθήσουν στην καλλιέργεια της καλής του συμπεριφοράς.




ixthysΙχθείς
Κατά κύριο λόγο τα μικρά Ψάρια είναι καλότροπα και υπάκουα, και συχνά συνεσταλμένα. Υιοθετούν χωρίς πρόβλημα τους καλούς τρόπους, ωστόσο έχουν μια τάση να παρακάμπτουν εύκολα τα όρια, με αποτέλεσμα να χρειάζονται σε μόνιμη βάση κάποιον να τους τα υπενθυμίζει. Οι γονείς θα πρέπει να είναι απολύτως σταθεροί στην εφαρμογή των καλών τρόπων και να μην παρασύρονται από τη συναισθηματική τους αδυναμία ως προς το παιδί τους, συνθήκη που πολύ εύκολα μπορεί να δημιουργήσει το παιδί που ανήκει στο ζώδιο των Ιχθύων.