babytales.gr on Facebook
γάμος : μωρό και ύπνος, νεογέννητο και ύπνος, ύπνος μωρού, ύπνος νεογέννητου - Συνήθειες & πρόγραμμα ύπνου

Συνήθειες & πρόγραμμα ύπνου

5 τρόποι για να κοιμάται το μωράκι σας πιο εύκολα

Φωτογράφιση νεογέννητου Τι φαγητά πρέπει να αποφεύγω όταν θηλάζω?
WTemail it
Για να στείλεις το προεπιλεγμένο υλικό με email βάλε στο πεδίο ΠΡΟΣ όσες ηλεκτρονικές διευθύνσεις επιθυμείς, χωρίζοντάς τες με ένα κόμμα. Συμπλήρωσε το μήνυμά σου στο ανάλογο πεδίο και πάτα Send.
ΠΡΟΣ*
ΤΟ EMAIL ΣΟΥ*
ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΣΟΥ
ΠΡΟΕΠΙΣΚΟΠΙΣΗ
  
Φωτογράφιση Νεογέννητου | Magdalene Kourti

Οι υγιείς και σωστές συνήθειες ύπνου είναι σημαντικές όχι μόνο για εσάς που θα μπορείτε να κοιμάστε αλλά και για το μωράκι σας!

Σωστός συγχρονισμός
Η εκπαίδευση του μωρού σας πρέπει να ξεκινήσει από τη στιγμή που θα επιστρέψετε από το μαιευτήριο. Μη φοβηθείτε ότι το μωράκι σας μπορεί να νοιώσει μόνο του ή να αναστατωθεί. Η κούνια του είναι το πιο ασφαλές μέρος που μπορεί να κοιμηθεί το μωράκι σας.
Τους πρώτους μήνες, το μωράκι σας δε θα κοιμάται περισσότεροαπό 5 ώρες συνεχόμενα. Μετά τους 3 με 6 μήνες, το μωράκι σας θα ξεκινήσει να κοιμάται περισσότερο και τότε είναι ο κατάλληλος καιρός να ξεκινήσετε την εκπαίδευση ώστε οι περισσότερες ώρες ύπνου να γίνονται το βράδυ.


Βραδινό φαγητό και ύπνος
Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει το βραδινό ύπνο του μωρού σας είναι το φαγητό. Το αίσθημα της πείνας είναι η πιο αρχέγονη και ισχυρή παρόρμηση που έχει το μωρό σας από τη στιγμή που θα γεννηθεί και υπερισχύει όλων των άλλων αναγκών. Για αυτό το λόγο το μωράκι σας θα πρέπει να πηγαίνει για ύπνο καλά ταϊσμένο.


Συνέπεια στο πρόγραμμα ύπνου
Πάνω από όλα πρέπει εσείς να είσαστε συνεπείς στο πρόγραμμα του ύπνου του μωρού σας. Ακολουθώντας την ίδια ρουτίνα και το ίδιο πρόγραμμακάθε βράδυ (τάισμα, μπάνιο, αλλαγή πάνας) μαθαίνετε στο μωράκι σας πως πλησιάζει η ώρα του ύπνου και μέχρι να το βάλετε στο κρεβατάκι του θα είναι έτοιμο να κοιμηθεί.


Σωστή ώρα ύπνου
Όταν το μωράκι σας ξεκινήσει να κοιμάται για περισσότερες συνεχόμενες ώρες (5-7 ώρες), το να ορίσετε μία ώρα για ύπνο είναι πολύ σημαντικό. Πλέον οι γονείς βάζουν τα μωράκια τους για ύπνο λίγο πιο αργά από ότι συνήθιζαν παλιά για να έχουν χρόνο να τα ταΐσουν και να παίξουν μαζί τους και το αποτέλεσμα είναι ότι όντως κοιμούνται περισσότερο! Τα μωράκια μας πρέπει να πέφτουν για ύπνο περίπου μία ώρα αφού φάνε το βραδινό τους φαγητό. Αυτή η ώρα είναι αρκετή για να χωνέψουν και να περάσουνε λίγο ποιοτικό χρόνο μαζί σας πριν αρχίσουν τα σημάδια της νύστας όπως το τρίψιμο των ματιών και μία γενική νευρικότητα.


Η αλλαγή της πάνας
Τα μωράκια χρειάζονται γύρω στις 8 με 10 αλλαγές πάνας τημέρα, σχεδόν κάθε 3 ώρες. Αν θέλετε το μωράκι σας να κοιμηθεί ανενόχλητο για τουλάχιστον 5 με 7 ώρες, θα πρέπει να του βάλετε ειδική πάνα που είναι για τα βράδια και έχουν μεγαλύτερη απορροφητικότητα.